Diş etlerinin cerrahi olarak uzaklaştırılması işlemi gingivektomi olarak adlandırılır. Bazı bireylerde diş etleri dişlerden daha ön planda yer alır. Bu durum bireyin estetik bir şekilde gülümseyememesine ve estetik bir görüntünün olmamasına neden olur.
Son zamanların daha popüler olan tedavi yöntemi sayesinde diş etlerinin baskın görünümü azaltılır. Bu sayede kişi gülerken daha estetik bir görünüme kavuşması sağlanır. Diş etlerinin baskın olması ile kısa kalan dişler gülüşün yanı sıra, çene yapısı, burun ve dudak şekline de etki eder. Sizler de gingivektomi tedavisi ile daha sağlıklı gülüşlere ve çene yapısına sahip olabilirsiniz.
Gingivektomi Nasıl Yapılır?
Diş etleri dişlerinden daha ön planda olan hastalara uygulanan tedavi yöntemi anestezi altında yapılan bir işlem olduğundan dolayı herhangi acı ya da ağrı hissi duyulmadan yapılan bir işlemdir.
İlk olarak hastalıklı dişlere işlem yapılmadan önce dişler ve diş etleri temizlenir. Ardından uygulanan anestezi ile dişlerin uyuşturulma işlemi yapılır. İşlem süresi tedavi edilecek diş sayısına göre değişebilir. Diş sayısı arttıkça tedavi sayısı da buna bağlı olarak artar. Cerrahi müdahale ile alınan diş etlerinin ardından daha estetik bir görünüm ortaya çıkacaktır.
Gingivektomi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Pek çok bireyde meydana gelen diş etinin baskın olma durumu hem fiziksel hem de psikolojik olarak can sıkan durumlar arasında yerini alıyor. Kadın ve erkeklerde görülebilen bu durumun cerrahi müdahale ile tedavisi mümkündür.
Baskın olan diş etlerinin uzaklaştırılması durumunda sağlıklı bir ağız yapısına sahip olabilirsiniz. Yaş sınırı olmayan ve dişlerinin kısa görüntüsünden şikayet duyan her birey bu işlemi rahatlıkla yaptırabilir. Diş boyunun uzatılması için uygulana bir tedavi yöntemidir. Daha doğal ve estetik bir gülüş için sizler de tedavi olabilirsiniz.
Gingivektomi İyileşme Süresi
Diş boyu uzatma işlemi olarak da bilinen gingivektomi, acı ve ağrı hissinin olmadığı bir tedavi yöntemidir. İşlem sonrasında iyileşme süresi için 3-4 hafta yeterli olacaktır.
Cerrahi bir işlem olduğundan dolayı işlemden sonra diş etleri bir bandaj yardımı ile kapatılır. Bu bandaj hastanın ağzında 10 gün durması gerekir. 10 günün sonunda kontrole giden hastadan bandajlar çıkartılır ve tedavisi tamamlanır. Ortalama 4 hafta sonunda diş etleri ve dişler normal görünüme dönüşerek sağlıklı ve estetik bir gülüşün ortaya çıkmasını sağlar.
Gingivektomi Zararları
Diş boyu uzatma işleminin yüksek seviyede bir zararı yoktur. Aksine avantajı ve faydası daha fazladır. Zararı olmayan bu işlemin yan etkileri de hafif seyreder.
Cerrahi bir işlem olduğundan dolayı işlemden sonra hafif ağrı ve acı hissi meydana gelebilir. Bu durumda doktorunuzun önerdiği ağrı kesici ilaçlar ile ağrılarınızın önüne geçebilirsiniz. Daha estetik bir diş görünümüne sahip olacağınız bu işlemi gönül rahatlığı ile yaptırabilirsiniz. Alanında uzman diş hekimlerine yaptırdığınıza taktirde herhangi bir zarar almadan işlemi atlatabilirsiniz.
Gingivektomi Öncesi
Dişeti dokusunun cerrahi müdahale ile uzaklaştırılma işlemi öncesinde işleme hazırlık süreci vardır. Bu işlem için diş etinizin ne kadar baskın olduğu ve ağız yapınızın işleme uygun olup olmadığı analiz edilir.
İşleme uygun olduğunuz durumda ilk olarak hijyenin sağlanması gerekir. Ağız içi ve dişlerin temizlenmesinden sonra işleme başlanılmalıdır. Temizlik ve hijyen olmadan işlem yapmak enfeksiyon riskini arttırabilir. İşlemden önce tüm hazırlık aşamaları eksiksiz bir şekilde yapılmalıdır. Aksi taktirde istenilmeyen durumlar ile karşı karşıya kanılabilir.
Gingivektomi Sonrasında Yapılması Gerekenler
Diş boyu uzatma işlemi olan gingivektomi sonrasında dikkat edilmesi gereken pek çok nokta vardır. Tedavi cerrahi bir işlem olduğundan dolayı 10 gün boyunca bandajlı halde kalması gerekir.
Diş etlerinize kanama meydana gelebileceğinden dolayı en önemli noktadır. Bandajlar yemek yeme durumunda sorun yaratmaz. Fakat daha yumuşak yiyecekler, sıvı şeklinde yiyecekler tüketmeye özen göstermelisiniz. Hassas olan diş etlerinize zarar vermemeye önem vermelisiniz.
İyileşme süreci içinde ağız hijyeninize dikkat etmelisiniz. Bandaj olan kısımlardaki dişlerin fırçalanmaması gerekir. Diğer bölgeler de yumuşak hareketler ile fırçalanabilir. İyileşme durumuna kadar diş ipi kullanılmamalıdır.
Gingivektomi Yaptıranlar
Dişleri kısa görünen bireylerde estetik bir gülüş ve ağız yapısı yoktur. Bu durumda kişi kendisini fiziksel olarak iyi hissetmeyeceğinden dolayı psikolojik olarak da iyi hissetmeyecektir.
Cerrahi müdahale ile alınan diş etleri sayesinde diş görünümün daha uzun olması sağlanır. Bu tedaviyi yaptıran bireylerden çoğu işlemden oldukça memnun kaldıklarını belirtiyor.
Kısa süre içinde daha sağlıklı dişlere ve estetik bir gülüşe sahip olan bireyler bu sürecin rahatlıkla atlatıldığını söylüyor. Sizler de çevrenizde bu tedaviyi olan ya da olmaya hazırlanan bireyler tarafından fikir alışveriş yapabilirsiniz. Kısa sürede sağlıklı gülüşlere kavuşabilirsiniz.